Tudja, milyen előnyökkel jár, ha otthona hőszigetelt?
Tudja, mi alapján érdemes hőszigetelést választani?
Tudja, mennyit spórolhat a fűtési költségen megfelelő vastagságú hőszigeteléssel?
Tudja, milyen előírásoknak kell  megfeleljen 2020 után,
hogy ne kelljen újabb költségekkel számolnia?

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete segít a döntésben.


A hőszigetelésnek is lehet „melege”

Az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő lemez kiváló szigetelő képességű, kedvező árú és teljes körűen újra feldolgozható hőszigetelő anyag, de UV hatására rosszul reagál, ahogy a bőrünk is. A polisztirol lemez megsárgul, felülete porladásnak indul. Ez önmagában a termék minőségében nem jelent számottevő romlást, de a tárolás, szállítás és a kivitelezés folyamán erre tekintettel kell lenni.

Tovább olvasom…

A világpiaci árak az extrém alapanyagár emelkedés hátterében

Az elmúlt hónapok drasztikus áremelkedést hoztak az építőanyagok piacán, így a polisztirol, az acél és a fa ára is extrém növekedést produkált. Ezt a szakértők több tényező együttes hatására vezetik vissza. Egy biztos, sokkal inkább a világpiaci árak és folyamatok, mint a kereslet növekedésére alapozott profitmaximalizálás sarkallja a gyártókat az áremelésre, ahogy azt néhányan feltételezik.

Tovább olvasom…

Megkezdődött a polisztirol újrahasznosítása

A szakemberek évek óta érvelnek amellett, hogy a közhiedelemmel ellentétben a polisztirolhab nem környezetszennyező, sőt újrahasznosítható. A környezetet terhelő műanyagok mennyiségének csökkentésére több ország tett már lépéseket, de a Hollandiában most induló üzem igazán előremutató és nagy lépés ebben a folyamatban. Szakemberek szerint Magyarországon ez a terület jelentős üzleti lehetőségeket rejt még.

Tovább olvasom…

Közel sem nulla

Az év elején kellett volna bevezetni az új lakóépületeket érintő energiafelhasználás jelentős csökkentésére vonatkozó előírást, de a határidőt kitolták. Változott a megújulók 25 százalékos részesedésére vonatkozó szabály is.

Rajki Diána írása a közösségi épületekre vonatkozó közel zéró szén-dioxid-kibocsátás – vagy a köznyelvi használat szerint a közel nulla energiafelhasználás – modelljéről.

Tovább olvasom…

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről

A hőszigeteléssel kapcsolatban még mindig számos tévhit, szájhagyomány útján terjedő „legenda” kering. Melyik a megfelelő anyag? Számít-e a vastagság? Hol kezdjük a szigetelést? Fontos-e a tető, a padlás szigetelése? Vöröss Kata cikke ezekre a kérdésekre keresi a választ Kruchina Sándor vezető szaktanácsadóval. A cikk a Homeinfo oldalon jelent meg.

Tovább olvasom…

Az anyagon túl: az energiamegtakarítás komplex kérdés

Építés vagy felújítás. A szigorodó energetikai elvárások, de a hétköznapi energiamegtakarítással kapcsolatos elvárások komplex gondolkodást igényelnek. Nem elég a megfelelő anyagot, például hőszigetelő anyagot a megfelelő módon felhasználni, de az épület gépészete vagy a felelős építtetői magatartás hasonlóan lényeges.
A jó szándék vezérelte ötlet, vagy egy alternatív megoldás nem feltétlenül jobb, mint a bevált vagy bizonyított.

Tovább olvasom…

Új határidő a „közel nullára”: 2022. június 30.

2022. június 30-ra tolódott a lakóépületekre vonatkozó épületenergetikai szabályozás hatályba lépésének határideje. Ez minden olyan építkezést érint, aminek a kulcsátadása ezután a dátum után várható! Tehát a már folyamatban lévő építkezések jelentős részben érintettek az újfajta szabályozásnak való megfeleltetésben.

Tovább olvasom…

Van-e hátránya a hőszigetelésnek?

A hatékony hőszigetelés nemcsak a pénztárcára, hanem az egészségre is jótékony hatással van. Az interneten azonban olyan vélemények is keringenek, hogy ennek a komfortnak ára van: mégpedig a hőszigetelő anyagból szivárgó, a lakókat „mérgező” kemikáliák ártalmai.
Az EPS-hőszigetelés esetén azonban nincs szükség különleges védőfelszerelésre.

Tovább olvasom…

Ki húz hasznot a hőszigetelésből?

A befektetések megtérülését a pénzpiacon rövid-, közép- és hosszú távon szokás vizsgálni. Nincs ez másképp a hőszigeteléssel sem: a szó szerint pénztárcát érintő rövid távú gazdasági hatások vizsgálata előtt azonban nézzünk egy manapság egyre fontosabbá váló, hosszú távú tényezőt.

Tovább olvasom…

Újra meg újra hasznos: a félreismert polisztirol

Akár 40-50%-kal is csökkenhetne települések energiafelhasználása, ha minden épület közel nulla energiahatékonyságú lenne – ezáltal a hatékony hőszigetelés kulcsszerepet játszhat a klímaváltozás és a környezetszennyezés elleni harcban.
A fenntarthatóság szempontjából magas energiahatékonyságú, újrahasznosítható hőszigetelő anyagok alkalmazására van égető szükség, melyek lehetőleg a környezetet kevéssé terhelő gyártási folyamat során állítanak elő.

Tovább olvasom…

Az EPS és a tűzbiztonság

A polisztirol hőszigetelés éghetősége és tűzterjedésben betöltött szerepe körül – nem annyira a szakértők, mint a közösségi oldalak fotelharcosai között – újra meg újra fellángol a vita. A vádak komolyak: a homlokzati hőszigetelésként alkalmazott polisztirol miatt máglyaként éghet el a ház, és az égés során még mérgező gázok is kerülnek a levegőbe. Tényleg ilyen veszélyes lenne a legszélesebb körben alkalmazott szigetelőanyag? Lássuk, mi az igazság!

Tovább olvasom…

Dunsztod van a bedunsztolásról?

Az építkezéssel és felújítással kapcsolatos egyik legkárosabb városi legenda szerint a falaknak lélegezniük kell ahhoz, hogy a lakásban egészséges belső klíma alakuljon ki, és ha nem megfelelő anyaggal történik a hőszigetelés, a lakótér „befullad”, „dunsztolódik”. A lélegző falak mítosza egy alapvetően felszínes, emiatt könnyen értelmezhető modellt kínál a laikusoknak, miközben az épületenergetikai-épületfizikai folyamatok ennél sokkal összetettebbek.

Tovább olvasom…

Karnyújtásnyira a közel nulla energiaigényű ház!

Legalábbis a szabályozás szintjén. A 2021. június 30. után használatba vett épületekre ugyanis az eddiginél jóval szigorúbb energetikai szabályozás vonatkozik majd.
Ami ma még elégnek tűnik, holnap már lehet, hogy nem lesz az: családi házakra polisztirol hőszigetelésből 2020 után 20 cm az ajánlott vastagság (B30-as falra, fehér EPS hőszigeteléssel).

Tovább olvasom…

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete országos felmérést indít a témában. Vegyen-részt Ön is!

Fogyasztóként töltöm ki a kérdőívet…
Szakemberként töltöm ki a kérdőívet…

Hogyan vélekednek a szakemberek a hőszigetelés fontosságáról? 

1792x1792_hintaszek-03

Mi az, amivel a 21°C-ot is melegebbnek érzed?

Takaríts meg akár 50% energiát és érezd magad jobban.

1792x1792_hazas_megjelenesek_-03-03

Mi az, amit a falhoz kell mérned?

A megfelelő vastagságú szigetelést már az első fűtésszámlánál érezni

1792x1792_kezes_megjelenesek_-03

Mi az, ami a házon ilyen vastag?

Ma még elégnek tűnik, de elég lesz-e mire a ház elkészül?

level_rgb-03-03

Mi az, ami 100%-ban újrahasznosítható?

Védd a környezetet, válaszd a polisztirolt!

1792x1792ballon_megjelenesek_-03

Mi az, amivel meleg keletkezik és levegő kell hozzá?

A modern hőszigetelés 98%-ban levegő és 7x újrahasznosítható.