Szövetségek összefogásával indul a szakképzés

Szakszövetségek összefogásával indul októberben Budapesten a hiánypótló felnőtt szakképzés hő- és hangszigetelő részszakmában. Középiskolai szinten sajnos minimális érdeklődés az építőipari szakmák iránt.

Nem kell hosszasan taglalni a tényt, hiszen megrendelőként, vállalkozóként sokan saját bőrükön érzik, hogy míg az építőipari szakemberek iránt a nagy a kereslet, azaz munka lenne bőven, nincs aki elvégezze. A jelenség több okra vezethető vissza, ám az egyik pregnáns probléma a mára szinte megszűnő középiskolai szakképzés, a hiányzó utánpótlás.

Évek óta elrettentő számokkal illusztrált a tény, hogy épületek szerkezetépítését, szigetelését, tetőfedését oktató középiskolai osztályok nem indulnak el, hiszen nincsen rá érdeklődő. Jól mutatja a problémát, hogy a 2020/21. tanévben országosan 11 diák tanult bádogosnak 46 pedig tetőfedőnek, miközben minden egyes szakmában évente 200 diáknak kellene végzeni ahhoz, hogy a szakemberhiány ne növekedjen tovább. (Forrás: ÉMSZ)

Szakemberek a felnőttképzésben, átképzésben látják a lassan szinte megszűnő szakmák minimális szinten történő pótlásának lehetőségét. Éppen ezért szakmai összefogással indul útjára a szigetelő építőipari alapszakmához kapcsolódó hő- és hangszigetelő részszakma oktatása 2021. októberében. A szervezők e szakmákban érdekelt szövetségek az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ), a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) és a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS). Ez a felnőttképzés a szakszövetségek tagjainak támogatásával valósul meg a SZTÁV Felnőttképző zrt. lebonyolításában.

A továbbképzés részletei

Az október első felében induló, elméleti és a gyakorlati oktatás helyszíne Budapest lesz. Amennyiben a jelentkező a szakképesítéshez kapcsolódó munkakörben dolgozik, a képzés óraszáma akár 180 órára is lecsökkenhet, de a szervezők a pontos képzési óraszámot a jelentkezők előzetes tudásszint felmérését követően határozzák meg. A résztvevők igényeihez igazodva a képzés pénteki és szombati időzítéssel, összesen 11 hétvégén zajlik majd. A részvétel minimális feltétele alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás-egészségügyi alkalmasság.

A sikeres záróvizsgát követően a résztvevők olyan tanúsítványt kapnak, amivel az olyan népszerű építőipari munkák végezhetőik hivatalosan, mint a építményszigetelő, épületszigetelő, szigetelésbehelyező, tetőszigetelő.

További információ az oktatást szervezőtől kérhető.

Kerekes Sándor (SZTÁV)

kerekes@sztav.hu, T: (20) 773-4039

Érdeklődni lehet továbbá az ÉMSZ Titkárságon az emsz@emsz.hu e-mail címen.