20 éve is épült passzívház                                                  

Ennyi idő talán elegendő ahhoz, hogy érdemben kijelenthessük: a polisztirol hőszigeteléssel passzívház minőségűre felújított épületben hőigény akár a korábbi 5%-ára is csökkenhet. Íme két nem túl távoli, külföldi példa.

Szerencsére egyre kevesebb tévhit él a polisztirol hőszigetelések kapcsán, és ha valóban komolyan gondoljuk CO2 kibocsátást csökkentését globális szinten, le is kell számolni ezekkel. Ugyan a passzívházak leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk gyorsan nő világszerte, hisz ez a technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez, a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez.

2008 óta ugyan Magyarországon is épülnek már passzívház minősítésű épületek, több mint 20 éves mérések tőlünk nyugatabbra állnak rendelkezésre. Ennek teljesítésében a polisztirol hőszigetelésnek elvitathatatlan szerepe van. Hogy miért?

A polisztirol hőszigetelési teljesítményéről

Lehet hihetetlennek tűnik első olvasatra, de az alábbi oszlopdiagrammon jól látszik, hogy az 1 cm vastag szürke polisztirol ugyanolyan szigetelési teljesítményt nyújt, mint a 72 cm-es vasbeton.

A polisztirol, amellett, hogy egy a legszélesebb rétegek számára elérhető és Magyarországon is megfelelő gyártási kapacitással rendelkezésre álló, korszerű hőszigetelés egy sor előnyt kínál, mind felhasználójának, mind globális szinten. A fosszilis tüzelőanyag használata, és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével akadályozza az üvegházhatást, elismerten a legalacsonyabb környezeti hatással rendelkező szigetelőanyag, amely csekély mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. A polisztirol hőszigetelés használata – sok más anyaggal szemben – minden tekintetben teljesen biztonságos, nincs káros egészségügyi kockázata sem a gyártás, sem a szállítás, beépítés vagy felújítás, bontás során.

Az első passzívház Németországban

Az első passzívház épület Németországban, Kranichsteinben 1991-ben épület, ahol a külső falazat hőszigetelését 27,5 cm-es polisztirollal oldották meg. Ugyan az építés közel sem manapság zajlott, de hőszigetelés energiaspóroló hatásáról sem lehet néhány órával beépítés után érdemben véleményt formálni – illetve lehet, de nem érdemes. Azóta szerencsére számos hasonló példa értékelésére van lehetőségünk. A 624 m² alapterületű épület átlagos hőigénye 10,5 kWh/m²a.

A képhez tartozó alt jellemző üres; image-2.png a fájlnév

Felújítással is elérhető

Egy többcsaládos bécsi lakás polisztirol szigeteléssel történő felújítása is jól mutatja, hogy a korábbihoz képest 95%-al lehet csökkenteni a hőigényt. Attól talán beszédesebb adatra nincs is szükség, minthogy a felújítás előtti átlag hőigény 178 kWh/m²a  volt, mára pedig ez 7,6 kWh/m²a -re redukálódott.

Projektadatok

Építés éve: 1888 / felújítás: 2012 – 2014

Alapterület: 618 m²

Alapterület tetőtér bővítésével: 215 m²

Felújítás előtti hőigény: 178 kWh/m²a

A képhez tartozó alt jellemző üres; image-1.png a fájlnév

Magyarország első passzívháza 2008-ban épült Szadán, így elmondhatjuk, hogy már több, mint egy évtizedes hazai tapasztalattal is rendelkezünk. Bár ezt az épületet esztétikai szempontból sokan kritizálták, mára a tervezők is megtanulták, hogyan lehet hagyományos vagy modern kinézetű családi házat tervezni passzívház minőségben. A Passivhaus Institut jelenleg 30 megépült magyar passzívházat tart nyilván, de a lista ennél sokkal hosszabb. Így például említésre érdemes a hazai legnagyobb hazai passzívház, a budapesti 100 lakásos passzívház is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; image.png a fájlnév