Hőszigetelés most és holnap!

Életünk minden területét bonyolult szabályok és törvények keretei között éljük. Nincs ez másként az épületek szigetelése esetén sem – 2022. június 30-ra tolódott a lakóépületekre vonatkozó épületenergetikai szabályozás hatályba lépésének határideje. Ez minden olyan építkezést érint, aminek a kulcsátadása ezután a dátum után várható!

A már folyamatban lévő építkezések jelentős része érintett az újfajta szabályozásnak való megfeleltetésben.

Nézzük mi a lényeg!

P8300080_2

A szabályozás bevezetésére már régóta készülnek a szakemberek és a beruházók, a határidő (többszörös) módosítása már nem befolyásolja nagymértékben a tervezést.

Az épületek energiafogyasztásával kapcsolatban a szigetelésnek egyre nagyobb szerepe van.

Régen gyakorlatilag csak állagvédelmi okokból hőszigeteltünk, például hogy ne fagyjon szét az épület, majd az egymást követő olajválságok miatt kezdtünk hatékonyabban szigetelni. Később környezetvédelmi szempontok miatt vált ez fontossá, hisz az a legtisztább energia, amit nem használunk fel. Manapság az ellátás biztonsága az új, és fontos szempont, hiszen Európa energiahordozóinak 60-70 %-át importálja, míg a gázimport ennél is több, közel 80 %. Nagyon fontos tehát, hogy ne legyünk kiszolgáltatva az energiát előállító, politikailag meglehetősen labilis országoknak.

Bonyolultnak tűnik, de tudnunk kell róla…

Az Európa Parlament és Tanács az Unió építési szektorában rejlő, 28 százalékra becsült energia-megtakarítási lehetőség kiaknázására, az Unió összes energiafogyasztásának 11 százalékos csökkentésére törekszik. Az energiaunióra vonatkozó stratégia nagyszabású uniós célokat tűzött ki. 2030-ig legalább további 40 %-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátást az 1990. évi szinthez képest, legalább 32%-ra kívánja növelni a megújulóenergia-fogyasztás arányát, és nagymértékű energiamegtakarításra törekszik, javítva az energiabiztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot.

2022. június 30-tól valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ez minden olyan építkezést érint, aminek kulcsátadása ezután a dátum után várható.

A MEPS oldalán találhat még további hasznos információkat minderről:

http://www.meps.hu/hol-tart-a-kozel-nulla-kovetelmenyszint-bevezetese/

Az egyre szigorodó előírásokhoz egy hosszabb folyamat vezetett, a következőkben ezt próbáljuk áttekinteni, és érthetővé tenni.

 

hoszigeteles

Az első modell

Kezdjük az alapoktól, az épületenergetikát szabályozó 7/2006 TNM rendelettől.

Ezt nevezhetjük a régi határérték modelljének, amely három szempontot állított fel: az egyes szerkezetek energetikai minőségét, a teljes épületburok átlagos hőveszteségét, végül az épület – beleértve a hőtermelő berendezéseket is – egészének energiaigényét kell korlátok közé szorítani. Egy új épület esetében mind a három szempontnak meg is kell felelni.

A második modell

Mint ismert, 2015 január 1-jétől az épületenergetikai célú támogatást igénybe vevő új építések és felújítások során már a fokozottan energiatakarékos, úgynevezett költséghatékony modell szerint kell szigetelni, míg a támogatást igénybe nem vevő beruházások esetékben ez csak 2018-tól lép életbe.

Ha ezt hőszigetelési vastagságra fordítjuk el, úgy annak mindkét esetben minimálisan 13 cm vastagnak kell lennie, de a hatékonyabb, modernebb grafitos szigetelés sem lehet vékonyabb 10 cm-nél.

A harmadik modell: 2022 júliusától

Eddig az épület energetikai megfelelőségét korábban az engedélyezési folyamat során ellenőrizték, vagyis csak az az épület kapott építési engedély, amely ennek megfelelt. Ez igaz a régi határértékek modelljére és érvényes a költséghatékony modell esetében is.

Más a helyzet viszont a közel nulla modell esetében, az szabályozás szerint a használatba vételi engedély megadásánál ellenőrzik a már felépített házat. Eddig a bemenetnél volt az ellenőrzés, amiről áttérünk a kimeneti ellenőrzésre.
 
30 cm hoszigeteles

Magánépítők figyelem!

A magánépíttetőket leginkább akkor érinti mindez, amikor magántulajdonú, támogatás nélküli épületről beszélünk. A régi modell szerint 2018-ig lehetett építési engedélyt kérni, utána pedig a költséghatékony modellnek kell megfelelni az engedély fázisában. 2022. június 30-tól a használatba vételi engedélyt már csak a közel nulla szintet elérő épület kaphatja meg. Ez minden olyan építkezést érint, aminek a kulcsátadása ezután a dátum után várható. Tehát a már folyamatban lévő építkezések jelentős részben érintettek az újfajta szabályozásnak való megfeleltetésben. Ha tehát az építkezés elhúzódik, és csak 2022-ben kérné meg rá a használatba vételi engedélyt, úgy azt nem fogja megkapni.

A szabály bevezetése már régóta tervben van, ezért remélhetőleg a harmadik modell szerinti tervezés érvényesül – hiszen így lehet csak energiahatékony házakat létrehozni.

Közösségi épületek

A helyzet még nehezebb a közösségi tulajdonban levő épületek esetében. Itt ugyanis – ha nem kapott támogatást a projekt – ugyancsak 2018-ig a régi modell szerint tervezett épületek megkapják az építési engedélyt, majd 2022 júliusától a közel nulla modell kimeneti szabályozása lép érvénybe – és nem kap használatba vételi engedélyt. Érdemes tehát a javasolt hőszigetelési vastagságokat alkalmazni, előretekintően szigetelni, hogy ne érjenek meglepetések a tervezett költözés előtt.

A törvény természetesen ennél sokkal bonyolultabb, többször módosították, de aki szeretne ennél mélyebbre ásni, ezeken a linkeken megteheti.

Eredeti törvényt itt tudja elolvasni

Első módosítás: itt olvasható

Második módosítás: itt olvasható

Harmadik módosítás: itt olvasható