A hőszigetelés nevében

– megjegyzés a tamási fürdő tűzesetéhez

Sajnálatos minden tűzeset. A  polisztirol alapú hőszigetelő anyagok gyártóit tömörítő szövetségként (MEPS) arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a legutóbbi, a tamási fürdő tűzesetében a  tetőn szálas hőszigetelés volt érintett. Mindezzel nem kívánjuk azt a látszatot kelteni, hogy a hőszigetelés a hibás a tűzért, vagy annak terjedéséért, de jelezni szeretnénk, hogy ha itt polisztirol lett volna, a média számos csatornáján minden alap nélkül könnyen azt tennék felelőssé a tűz terjedéséért. Ezzel szemben az egyes anyagok tulajdonságainál fontosabb az, hogy hogyan viselkedik tűz esetén az egész szerkezet.

Mindeközben a szálas anyagok önmagukban nem éghetők, de oltás után figyelmet kell fordítani az izzás miatti esetleges visszagyulladásra, míg az EPS  ugyan éghető, de önálló égésre nem alkalmas, a tűzhatás megszűnte után a láng azonnal, izzás és csepegés nélkül kialszik.

Ha csak a híreket figyeljük, azt látjuk, hogy a legtöbb családi házban kitört tűz esetében a tetőszerkezet ég le, amely többnyire ásványi szálas, nem éghető minősítésű hőszigeteléssel készült. És mégis…

Szintén a híreket figyelve, amennyiben a tűzben érintett épület hőszigeteléséhez polisztirol alapú anyagokat használtak, szinte azonnal, minden vizsgálatot megelőzve megjelenik az anyag, mint a kár okozója vagy fokozója.

Jelen közleményünkkel célunk mindössze egy: szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a polisztirol alapanyagú hőszigetelések alkalmazásával tűz esetén nagyobb veszélyben lenne az emberi élet vagy maga az épület.