A hőszigetelésnek is lehet „melege”

Az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő lemez kiváló szigetelő képességű, kedvező árú és teljes körűen újra feldolgozható hőszigetelő anyag, de UV hatására rosszul reagál , ahogy a bőrünk is. Azzal a különbséggel, hogy amíg bőrünk leég és kipirosodik, addig a polisztirol lemez megsárgul, felülete porladásnak indul. Ez önmagában a termék minőségében nem jelent számottevő romlást, de a tárolás, szállítás és a kivitelezés folyamán erre tekintettel kell lenni.

Az EPS-hőszigetelés az épületszerkezetben takartan helyezkedik el, ezért alapvetően nem szükséges, hogy UV álló legyen. Ám ha a lapok hosszú időn keresztül közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve, felületük roncsolódhat. A fehér lapok ilyenkor egy jól látható sárga színt kapnak, a felületen kialakuló nagyon vékony elbomlott anyagrétegből por lesz, ami némileg megvédi a további roncsolódástól. Ragasztás előtt ezt a sárga réteget le kell csiszolni, el kell távolítani, mert nincs olyan mértékű tapadóképessége ahhoz, hogy a rákerülő rétegeknek megfelelő fogadó felülete legyen. Sok okunk van arra, hogy ezt a folyamatot elkerüljük.

Az intenzív napsütés leginkább a grafit adalékos polisztirol lemezt veszélyezteti. Sötétszürke színéből adódóan „szívja magába” a meleget, és napsütés hatására a felszíne akár a 80 C°-ot is elérheti.

A polisztirol egy hőre lágyuló anyag, ami hosszú ideig maximum 80 C°-nak tehető ki. Ennél magasabb hőfok felett az anyag szerkezete elkezd roncsolódni, magasabb hőmérsékleten a lap felülete akár meg is olvadhat. Felületén nem látható, érzékelhető az öregedés.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a fent felsorolt jelenségek ne jelentkezzenek, ne olvadjon meg a grafitos lap még a homlokzatra felkerülés előtt vagy akár a homlokzaton?

A válasz egyszerű.

Az EPS-lapokat óvni kell minden nemű sugárzástól. Különböző gyártók különböző megoldásokkal védik a hőszigetelő lapok felültét: forgalomban vannak a fényvisszaverő réteggel, illetve felületi bemetszésekkel ellátott homlokzati lemezek, mások fehér festéket kínálnak vagy adnak ajándékba a hőszigeteléshez, amellyel a felhelyezett lapok felületét azonnal érdemes bevonni.

A polisztirol hőszigetelő lapokat az építkezés helyszínén alapvetően fénytől és nedvességtől védve, fedett helyen tároljuk – erre minden gyártó felhívja a figyelmet. A felragasztást lehetőleg az árnyékban lévő oldalon végezzük! Ha már felkerült a szigetelő lap a homlokzatra a lemezeket mindenképpen állványhálóval védjük és a lehető leghamarabb kerüljön rá a ragasztóba ágyazott üvegháló. Azokat a lapokat, amelyeken – a helytelen tárolás és kivitelezés miatt – elváltozást tapasztalunk, ne építsük be!