Egyre szélesebb körű együttműködés a műanyagok újrahasznosítására

Az EUMEPS is csatlakozott a Styrenics Circular Solutions (SCS) nevű közös értéklánc-kezdeményezéshez, amely a sztirol műanyagok körforgásának növelését tűzte ki célul. Az SCS a sztirolgyártókat, feldolgozókat, újrahasznosítókat, márkatulajdonosokat, kiskereskedőket és kereskedelmi szövetségeket, valamint egyetemeket, kutatóintézeteket és technológiai szolgáltatókat tömöríti. A széles körű szövetség négy munkacsoportban működik, amelyek az innovatív technológiák bevezetésére, a hulladékáramokra és a válogatási technológiákra, a körforgásos felhasználás tervezésre és a kommunikációra összpontosítanak. Az átfogó cél az innovatív újrahasznosítási technológiák feltárása, népszerűsítése és minél szélesebb körben történő bevezetése, amelyek a sztirol polimerek körforgását segítik elő. Az EUMEPS tagjai ezekkel a bizottságokkal együttműködve keresik a megoldásokat.

A CPA új megfigyelő rendszere

2018-ban az Európai Bizottság (EB) elindította a Körforgásos Műanyagok Szövetségét (CPA), hogy segítse az újrahasznosított műanyagok mind gyorsabb elterjedését, mielőtt szabályozási intézkedéseket javasolna. A Szövetség fő feladatának tekintette egy új monitoring rendszer kidolgozását, amely 2022 elején kezdi meg működését. Minden műanyagipari érdekelt felkérést kapott, hogy vegyen részt és járuljon hozzá adatok közlésével a folyamat sikeréhez.

A CPA valamennyi tagja, köztük az EUMEPS is, egyetértett abban, hogy 2025-re 10 millió tonna új termékben szükséges újrahasznosított műanyagot felhasználni. Az új monitoring rendszer célja, hogy biztosítsa a műanyag-újrahasznosításra vonatkozó adatok megbízhatóságát és nyomon követhetőségét. Ezek az adatok szolgálnak majd hivatkozási alapul az új jogalkotási aktusokhoz, amelyek büntetni fogják az alacsony újrahasznosítási arányú műanyagokat.